fredag 31 augusti 2012

25/8 Klätterväxter

Årets experiment med klätterväxter kan ses som avslutat. Jag planterade ihop högväxande sockerärt 'Carouby de Maussane', låg brytsockerärt 'Tom Thumb' och något som jag trodde var luktärt efter en slarvig beskrivning i en webbutik. När jag började kika lite mera på sortnamnet på "luktärten" upptäcker jag att det inte var luktärt utan en variant på blomman för dagen, 'Grandpa Ott'! Det stämmer mycket bättre med hur växten ser ut också, men jag har helt enkelt inte reagerat tidigare. Inte för att det gjorde något, jag tycker jättemycket om den här sorten, lättodlad och dekorativ.

31/8 Grandpa Ott

Som jag har nämnt i ett tidigare blogginlägg hade jag två ställen på uteplatsen där jag ville ha klätterväxter, dels längs ett plank och dels mot husväggen, för att dölja ett fult stuprör. I mitten av juni skaffade jag två spaljeer, två avlånga balkonglådor att ha under planket, och tre runda 10-liters plastkrukor att ha mot väggen. En god vän varnade mig för att sockerärt lätt kunde få bladmögel om dom stod i för små behållare, men jag beslöt mig för att prova ändå och se vad som hände.

Odlingen mot planket gick sådär, det står i öst-västlig riktning vilket betyder att alla klätterväxter strävade åt vänster, där solen var. Övre högra fjärdedelen av spaljen förblev ganska tom. Både sockerärt och blomman för dagen blev senare angripna av larver som åt upp bladen, möjligtvis clematisstekel. Det gjorde att helhetsintrycket blev lite skamslitet.

Odlingen mot väggen gick helt enligt plan, även det tog en liten stund innan växterna hade hunnit tillräckligt högt upp för att göra någon skillnad. Det är nog bra om jag kan försöka så tidigare nästa år, i år sådde jag i mitten av juni.


Blomman för dagen (som jag trodde var luktärt) satte jag från fröer jag tog själv förra året. Den är verkligen enkel att ta fröer från, jag fick massor! Den är också enkel att driva upp själv från frö vilket är bra, jag har inte så mycket tålamod när det kommer till att driva upp prydnadsblommor. I mitten av augusti hade den klätt in väggen fint, och gjorde även några försök att ta sig in i sovrummet när vi hade vädringsfönstret öppet.



Sockerärtorna köpte jag fröer från en webbutik i våras. De lågväxande fick nog inte rätt förutsättningar, de orkade aldrig stå upprätt utan växte längs jorden en bit innan de ledsnade och gav upp. Det blev några ärtskidor på varje, men det var ungefär det.

De högväxande drog iväg fint i början, både längs planket och mot väggen. Det blev en ok skörd av ärtskidor, men i mitten av augusti började plantorna se ledsna och vissna ut. Det är mycket möjligt att dom led av näringsbrist, jag var ganska dålig på att näringsvattna under sommaren. Den 25/8 klippte jag bort all sockerärt vid planket eftersom den hade fått bladmögel. Blomman för dagen hade klarat sig, så den fick sitta kvar.



Jag funderar på om det verkligen är värt att satsa på sockerärt även nästa år. Det blev inte så jättemycket skörd, även om det var mysigt att gå och plocka någon ärtskida då och då. Blomman för dagen är verkligen tacksam så det kanske vore roligare att odla några fler färgvarianter av den istället, eventuellt kombinerat med riktig luktärt.

torsdag 30 augusti 2012

11/8 Vattenblänk i trädgården

Jag har länge velat ha en miniatyrfontän på min balkong/uteplats, och på semestern hittade jag äntligen en lagom stor (tillräckligt liten) vattenpump för 300 kr. Jag hade tidigare fått en kopparbalja i födelsedagspresent, och tillsammans fick dom bilda ett litet vattenblänk i min trädgård. Det är jättemysigt att ha ett porlande ljud i bakgrunden när man är ute och pysslar med växterna!

11/8 Fontän i kopparbalja


Tomater för krukodling

Jag läste den här texten häromdan:

"Dom flesta busktomatsorter är ganska tidiga och framtagna för frilandsodling, en del nyare sorter är utvecklade för odling: i små krukor som dekoration, i amplar, balkong/altanodling mm. Tidiga och köldtåliga sorter från t.ex. Alaska, Sibirien, Kanada osv. är helt olämpliga att odla i växthus där dom inte trivs speciellt bra, odlas dom på friland så blir skörden betydligt större."

Det var något jag inte hade tänkt på, att vissa köldtåliga sorter kan få det för bra i ett växthus och att dom inte växer bra av den anledningen. Nu har jag inget växthus, men det är nog värt att kolla att sorten man har tänkt odla faktiskt kommer trivas i kruka.

Några exempel på tomatsorter jag hittade som lämpar sig för odling i kruka på balkong/altan är Betalux, Bistro, Maskotka, Microbel, Ola Polka, Pendulina Röd, Pixie Striped, Tumbling Tom, Silvery fir tree och Whippersnapper.

Tre av dom har jag (Pixie striped, Tumbling tom och Whitesnapper), och är nöjd med både växtsätt och fruktsättning. Som ett experiment provade jag också att sätta en högväxande coctailtomat (Chielega) som egentligen är avsedd för växthus. Den förgrenar sig vilt, inte bara med tjuvar utan även mitt på stammen, och beter sig mer som en busktomat. Jag har nypt av alla extrastammar nu och bara lämnat en huvudstam, så får vi se hur den tar sig. Än så länge har den klent med tomater jämfört med de andra sorterna.

lördag 11 augusti 2012

Utvärdering av årets växter

30/8 Clematis
Clematis kan nog bli fint när den har vuxit till sig. Jag fick besök av clematisstekel i juni och klippte bort alla angripna partier av clematisen. Sen blev det lugnt ett tag, men i slutet av juli/början av augusti har jag hittat larver runt om i hela trädgården. Första blomman slog ut i slutet av augusti.

Smultron var lätt att odla från köpta plant, de fröer jag satte gick inte alls. Smultronen gav lite bär från början av augusti och mer rikligt mot slutet. Jag har haft besök av fåglar som har ätit upp bär också, men några upphängda CD-skivor verkar fungera ganska bra som fågelskrämma. 12 plantor i den runda silverkrukan var nog lite för många, dom växer väldigt tätt.

30/8 Blomman för dagen
Sockerärt och blomman för dagen är lätt att odla, och dom växer fort om man vill klä in en vägg. En tråkig grej med sockerärten är att den blev angripen av både larver och bladmögel, så den hade en ganska kort säsong då den var dekorativ. Skörden var ok, men inte jättestor. Blomman för dagen var fin hela tiden och började blomma i slutet av augusti. Den skulle nog behöva sås tidigare för att man ska hinna få mer glädje av den. Jag ska försöka få tag på större blomlådor att ha under planket också, det tog nog väldigt fort slut på näring i dom nu.

Melonplantorna jag satte tog sig dåligt så jag slängde dom efter ett tag. Dom behöver nog planteras till stora krukor ganska snabbt så dom ska kanske inte sättas så tidigt (svårt att få plats inomhus).

Aubergine provade jag i år igen, den här gången från köpt planta istället för från frö. Den står fortfarande kvar i en liten kruka, och har knappt växt på sig alls. Det skulle vara skoj att lyckas, men sätt den tidigt i en stor kruka isåfall, annars är det ingen poäng. I mitten av augusti fick den en frukt trots allt, men den hinner nog inte bli så stor.

17/8 Kryddväxter
Kryddväxterna som sitter i den stora odlingslådan har växt sig väldigt stora och fina. Undantaget var basilikan som dog, det var kanske för utsatt läge för den. Fortsätt med kryddor nästa år, kolla också om det finns kryddväxter som skulle kunna trivas i ett grundare kärl och sätt några i en mindre balkonglåda eller liknande, för att kunna ha fler sorter. Ha den nära väggen, så kanske basilika trivs också.

Jag köpte fröer till sallad, morot och rädisa för att sätta i den andra odlingslådan, men det hann bli för sent på säsongen så jag lät bli. Prova igen nästa år.

Jag har alldeles för många chilisar. När vi åkte till Thailand hade jag 65 krukor med paprika och chili. Av dom är det ungefär 20 plantor som jag har orkat plantera om hela vägen till fullstora krukor (5-10 liter), så försök begränsa till ungefär så många nästa år.

30/8 Några tomatplantor
Tomat är roligt OM dom planteras om i stora krukor. Det var nog lagom att sätta dom ungefär då jag gjorde (31/3), men dom behöver planteras om tidigare än vad som skedde. Just nu har jag 13 krukor med tomater (10/8) vilket är för många. Busktomaterna bildar nästan en matta på golvet i hörnet av uteplatsen. 6 tomatplantor vore lagom, så många stora krukor (15 liter) är vad som får plats längs ena sidan av uteplatsen.

5/8 Snötörel
Million Bells och Snötörel var jättebra att ha i pyramiden, dom hängde ner och fyllde ut den jättefint. Stjärnöga gick inte lika bra, dom blommade inte så mycket.

Physalisen har inte fått en enda frukt i det fönster där den står nu. Kanske prova att vänja ut den och låta den stå utomhus nästa år? Det blir förstås svårt att ta in den efteråt isåfall, om den får ohyra på sig.

11/8 2012 Årets chilisorter

I år har jag odlat hela 24 olika chilisorter, i skrivande stund har jag 42 plantor av chili eller paprika. Jag hade många fler innan och har jobbat hårt på att ge bort dem, men eftersom dom fick trips så tidigt är det inte så roligt att ge bort. För vänner och släktingar som har uteträdgårdar går det ju bra, dom kan ha plantorna utomhus lika som jag, men det går inte att ge till någon som vill ha dom inne eller som har inglasad balkong.

När jag valde sorter i våras försökte jag få med chilisar som var så olika varandra som möjligt, och jag föresatte mig att jag ville ha minst en av varje domesticerad art.

Capsicum annuum
5/8 Peruwian purple
Betyder ettårig chili, men namnet är egentligen missvisande. Dessa chilisar odlas traditionellt som ettåringar, men övervintrar fint i sina hemtrakter och går att övervintra inomhus här hos oss. Arten har sitt ursprung i norra Sydamerika och södra Nordamerika, där den växer vilt. Annuum är den mest odlade chiliarten och finns i flest varianter.

Mina sorter:
Aji Blanco Cristal
Bulgarian carrot
California wonder
Cayenne long slim
Chiltepin
Ciliegia piccante / Satan's kiss
DeCayenne
Hot palette
Jalapeño
Minimix
Peruwian purple
Poblano
Razzamatazz
Serrano
Sibirisk huspeppar
Snackpaprika

Capsicum frutescens
31/8 Tabasco
Namnet betyder buskig, och vissa vedartade chilisar ingick tidigare i den här sorten. Flera av de karaktärsdrag som definierade frutescens återfanns dock hos flera annuum-sorter, vilket gjorde att man slog ihop sorterna.

Mina sorter:
Tabasco

Capsicum chinense
En botanist trodde att dessa chilisar kom från Kina och döpte dom därefter, men dom kommer från samma område som annuum. Dom är kända för sin hetta. Vissa taxonomister anser att dom egentligen borde ingå under annuum.

Mina sorter:
Bhut Jolokia
Habanero

Capsicum baccatum
5/8 Jamaican bell
Brukar kallas bärpeppar på svenska. Frukterna hänger oftast nedåt, till skillnad från frutescens som oftast växer uppåt. Den har gräddfärgade blommor med grön eller gul krona. Frukterna kan ha en citrusaktig smak.

Mina sorter:
Ethiopian peppertree
Hot lemon
Jamaican bell
Mini bonnet

Capsicum pubescens
Namnet betyder hårig, och refererar till de ludna bladen på den här sorten. Den är den chilisort som skiljer sig mest från de övriga, den har till och med svårt att korsbefrukta sig med dem. Den kan bli gammal (upp till 15 år) och förvedas mer än de flesta andra chilisar. Växtsättet liknar en buske eller ett litet träd, och den kan bli ända upp till 4 meter. Den har karaktäristiska lila blommor.

Mina sorter:
Rocoto

Det finns fler vilda arter också, men det här är alla som odlas och som det i någon mån går att få tag på sorter av.

fredag 10 augusti 2012

11/6 2012 Grönt på uteplatsen

Den 11 juni lånade jag och min sambo en bil för att uträtta lite ärenden. Det blev bland annat en sväng till tippen, men också till Plantagen för att göra uteplatsen sommarfin. Vi köpte jord, lite fröer, flera kryddväxter, smultronplant och en hel hög sommarblommor. Det blev inte av direkt att jag planterade allt, men efter 2 veckor var det mesta i jorden.

I pyramiden blev det några Stjärnöga, en Snötörel, två Million Bells och ett par rosa blommor som jag inte vet vad dom heter. Stjärnögorna och de rosa blommorna tog sig sådär, men både Snötöreln och Million Bells fyllde ut fint och blev jättebra i pyramiden. I krukan på golvet hamnade en Margerit från mormor tillsammans med några Hänglobelia, och i en kruka på bordet fick en Petunia sällskapa med Lobelior.

Kryddväxterna var Salvia, Citronmeliss, Basilika, Mynta och Timjan, och de planterades ner i den ena odlingslådan som vi beställde på trädgårdsmässan. De fick också sällskap av en nerklippt och ledsen Oregano från Hemköp, men den tog sig fint. Även de tre plantor Rosmarin som vi köpte på trädgårdsmässan fick åka med där, efter att de hade duschats en gång med Pyrsol och kontrollerats för trips. Även om det är svårt att hindra insekter från att komma åt blommor som står utomhus så finns det ju gränser.

Jag monterade en spaljé mot staketet, och satte en kortvuxen variant av sockerärt, en högväxande brytsockerärt och luktärt i blomlådor under. Jag satte också brytsockerärt och luktärt i tre runda 10 liters krukor som jag sedan ställde mot väggen mellan fönstren, bakom bordet. Där satte jag också upp en spaljé, och tanken är att skapa en levande grön fin vägg där som döljer stupröret litegrann.

12/7 Klätterväxter mot planket och diverse sommarblommor i pyramiden


12/7 Blommor på bordet


12/7 Kryddväxter i den ena odlingslådan vi köpte på trädgårdsmässan


12/7 Smultronen blev bra tillsammans med clematisen


31/3 2012 Årets tomater

Den 31/3 satte jag tomatfröer. Jag skulle ha gjort det tidigare, men annat kom ivägen. I år hade jag valt ut sorterna

Chielega (högväxande coctailtomat)
Pixie Striped (busk/ampeltomat)
Tumbling Tom Yellow (ampeltomat)
Whitesnapper (busk/ampeltomat)

I år provade jag att så dom i rottrainern från Impecta som jag berättade om i ett tidigare blogginlägg. Tyvärr så är jag inte så väldigt nöjd med den, jag tycker att tomatplantorna blev tunna och gängliga och tog väldigt lång tid på sig att utveckla rötter. Jag väntade ganska länge med att plantera om dom för jag ville att rötterna skulle hinna grena ut sig ordentligt i jorden. När jag till sist ledsnade och planterade om dom ändå så syntes knappt rötterna när man öppnade lådan, dom var fortfarande dolda inuti jorden. Det kan ha berott på att jag packade jorden för löst när jag planterade, men jag tyckte att jag följde instruktionerna ganska bra.

Som en följd av det fick mina tomater en sen start. Det dröjde också ganska länge innan jag planterade om dom andra gången, dom stod i 1-liters krukor ganska länge. Förra året misslyckades jag helt med tomaterna av olika anledningar (de stod till att börja med inne för länge, alldeles för mörkt och för varmt), men året innan det åt vi mogna tomater på semestern.

Nu när jag tänker efter hade vi nog semester i augusti 2010, inte i juli som i år, så det finns fortfarande en chans att årets tomater kommer hinna mogna till samma datum som dom mognade 2010. Jag tror däremot att dom hade hunnit mogna ännu tidigare om dom fått en bättre start, så jag hoppar nog över roottrainern nästa år.

Jag planterade om nästan alla tomatplantor i mitten av juli i 10-15 liters krukor, och efter det närmast exploderade dom. Två veckor senare, i slutet av juli, hade alla tomatsorter fått frukt. Jag önskar att jag hade gjort det tidigare, men det var skönt att det iallafall blev gjort när semestern började.

Pixie Striped, 22/7


Tumbling Tom Yellow, 22/7


Whitesnapper, 5/8


15/4 2012 Trädgårdsmässan i Älvsjö

Ungefär en månad efter Kistamässan, den 15/4, var det dags för trädgårdsmässan i Älvsjö. Den här gången fanns det iallafall gott om plantor och allehanda trädgårdstillbehör, även om det fanns några montrar med inredningsdetaljer också. Årets tema var "fest", så mycket handlade om inspiration för mysiga trädgårdsfester.

Det här året provade vi att besöka mässan söndag eftermiddag, eftersom min teori från förra året var att man skulle kunna få tag på mycket billiga sommarblommor. Det stämde att det började dyka upp fler och fler "halva priset" skyltar framåt eftermiddagen, men så mycket sommarblommor fanns det faktiskt inte. Det var nog lika bra, för nattfrosten visade fortfarande inga tecken på att ge upp.

Jag köpte bland annat två clematis, en garderobsblomma, en stor vattenskål i glas med flytande ljusstakar och några vattenväxter, några flätade blomkorgar, flera kryddväxter och några fröpåsar. De fröer jag egentligen var ute efter (runda morötter, mangold) var slut, så det är en nackdel med att vara sent ute. Årets klipp var ett utställningsexemplar av en gasolgrill från plantagen, vi hade mest tänkt spana in olika modeller men lyckades istället få tag på en riktigt bra till ett bra pris. Jag beställde också två lite större planteringslådor i plåt på ben, för att kunna odla t.ex. kryddor, morötter och rädisor i.

Några dagar efter att vi hade kommit hem visade det sig att clematisen hade bladlöss. Förskräckt ställde jag snabbt in dom i badrummet och började spana efter tecken på bladlöss på chilisarna. De plantor som hade stått närmast åkte också in i badrummet och blev duschade med Pyrsol. Det verkar som att det gick bra, för jag fick inga angrepp av bladlus på chilisarna så länge dom stod kvar inomhus, bara av tripsen som fanns där sen innan. Några dagar senare trotsade jag nattfrosten och ställde ut clematisen, dom är ju ganska härdiga och det verkar som att dom klarade det fint.

Jag planterade om alla kryddväxter och ställde dom i köksfönstret, i väntan på utomhussäsongen. Tyvärr så verkar just kryddväxter (basilika, mynta, timjan etc.) vara favoritmat för trips, för de blev helt uppätna innan jag kunde ställa ut dem. De enda som klarade sig var rosmarinen och en aubergineplanta. Man borde kunna använda basilika eller liknande som tripsindikator. Om man har några ganska grovbladiga plantor i ett rum så kan det vara svårt att se om man har trips på dom. Ställer man dit en basilikaplanta till exempel så kommer man antagligen att veta inom ett par veckor om man hade trips i rummet eller inte. Det kan vara bra att veta inför nästa års frösådd, jag skulle gärna undvika förra årets misstag om det går.

10/3 2012 Trädgårdsmässan i Kista

Den 10/3 åkte vi till rum- och trädgårdsmässan i Kista för att spana in lite trädgårdsgrejor. Det visade sig vara mycket mera rum än trädgård, och även om det var roligt att strosa omkring i vad som kändes som en gigantisk loppmarknad så blev det inte så mycket handlat. Jag köpte en roottrainer från Impecta för att testa att så tomaterna i, men så mycket mer blev det inte. De intressanta fröerna var slut, och det var för tidigt att handla utomhusplantor till uteplatsen.

Roottrainern bygger på en väldigt intressant ide, som går ut på att det dels är lätt att vattna underifrån, och dels på att man kan öppna odlingskärlet för att inspektera rötterna eller för att enkelt kunna plantera om. Jag berättar mer om dom sen när jag ska så mina tomater.



24/1 2012 Trips

Jag upptäckte tripsangrepp idag, dels på de övervintrade chilisarna, men tyvärr också på flera av de nysådda chiliplantorna. De har stått i samma rum vilket antagligen var dumt, men det är svårt när man inte har så många rum att välja på.

Antagligen har tripsen övervintrat på de chiliplantor jag tog in förra året. Jag duschade allihop med Pyrsol flera gånger när jag hade tagit in dem och blev på så sätt av med bladlössen, men det verkar inte bita lika bra på trips. Jag vet att dom går att bli av med för jag har lyckats på min kinesiska teplanta en gång, men det är svårt. De övervintrade chilisarna har mycket grenar och blad där det är svårt att komma åt, och småplantorna är så många att jag helt enkelt inte kommer orka duscha dem allihop. Jag får helt enkelt stå ut med tripsen så länge och sen ställa ut plantorna så fort det går. Utomhus verkar trips inte alls kunna åstadkomma lika elaka angrepp. Jag bara hoppas att inte alltför många plantor hinner dö under tiden.



31/3 2012 Chilisådd 4

Jag hade tänkt sätta en fjärde omgång chilisar med sorten Aji Blanco Cristal, för att ha och ge bort en varsin vid påsk till hela familjen, men eftersom jag och min sambo åkte till Thailand i februari blev det aldrig av. Jag ville inte att blomvakten som snällt ställde upp och vattna alla småplantor dessutom skulle få ansvar för en nysatt frösådd, som ska duschas och passas upp på varje dag. Det var nog jobb som det var att ställa upp och vattna havet av plantor som hade kommit upp vid det laget. Jag lovade att hon skulle få några chili och paprikaplantor senare när dom hade vuxit till sig lite, som tack för hjälpen.

Alltså blev det inga påskchilisar, men jag satte två fröer av Aji Blanco den 31/3 för eget bruk. Det är roligt att testa på dom, för att se om dom passar bra som påskchilisar ett annat år.

6/2 2012 Chilisådd 3

Jag och några jobbarkompisar beställde chilifröer från ortagarden.nu, och jag var och hämtade dom på posten den 3/2. Några dagar senare, den 6/2, fick jag tid att så den tredje omgången chilifröer. Jag hade svårt att hålla mig med alla nya frösorter, så det blev nästan 40 plantor. Lite orolig över att den andra sådden gick så dåligt satte jag den här omgången på golvvärme i badrummet. Den grodde mycket bättre, men jag vet inte om det berodde på det eller om jag bara hade varit dålig på att vattna den andra.

Nu satte jag
Bih Jolokia
Tabasco
Ethiopian Peppertree
Mini Bonnet
Hot Palette
Peruwian Purple
Rocoto
Ancho Poblano

Första fröet tittade upp den 11/2, fem dagar efter sådd.

Jag hade också ropat in en auktion med vildchilifröer, Chiltepin, på Tradera. Chiltepin skulle ha en specialbehandling med att ligga i vatten två dagar innan sådd, så dom satte jag inte förrän den 10/2. Dom fick stå i badrummet med golvvärme på för att gro säkrare. Den 21/2 hade två fröer tittat upp, elva dagar efter sådd. Dagen efter kom två till. Det femte fröet grodde inte, men fyra fröer av fem tycker jag är jättebra resultat på en sort som tydligen ska vara svår.

22/1 2012 Chilisådd 2

Andra chilisådden blev den 22/1, ca 20 småkrukor till med chilisar. Planen med att dela upp sådden på flera tillfällen var att inte alla chilisar skulle behöva planteras om samtidigt. Många plantor från den här sådden var dessutom tänkta lite för att ge bort. Det var samma sorter den här gången som första gången, bara fler av dom.

Den 28/1 hade fröerna från andra sådden börjat titta upp, sex dagar efter sådd. Tyvärr så gick den här såddomgången inte så bra som den förra, många fröer kom inte upp och av dom som gjorde det var det några plantor som dog.

Den 8/2 fick plantorna inte plats under plastlocket på odlingslådan längre, och de flesta hade fått sitt andra bladpar. Den 11/2 började jag plantera om några av dem, tjugo dagar efter sådd. Eftersom vi skulle åka till Thailand i slutet av februari ville jag att så många som möjligt av plantorna skulle hinna komma i större krukor först, för att klara torkan bättre.

8/1 2012 Chilisådd 1

Första chilisådden satte jag 8/1. Då blev det 28 småkrukor, med ett eller två fröer i varje.

Jamaican Bell
DeCayenne
Cayenne Long Slim
Bulgarian Carrot
Snackpaprika
Sibirisk Huspeppar
Serrano
Jalapeño
Habanero
Hot Lemon
Minimix
Razzamatazz
California Wonder
Ciliegia Piccante

Sex dagar efter sådd, den 14/1, hade det första fröet tittat fram, och dagen efter hade nästan hälften tittat upp. De fick stå helt vanligt på köksbordet, utan någon extravärme.

Den 28/1, tjugo dagar efter sådd, kunde plantorna inte längre få plats under odlingslådans plastlock längre, och plantorna hade fått två eller tre fina bladpar. Nu blev dom första av dom omplanterade, resten blev omplanterade i omgångar fram till den 11/2, då hade alla hamnat i nya krukor.



Jag önskar att jag kunde lära mig att aldrig sätta flera fröer i samma kruka. Det går så mycket fortare att plantera om dom när dom bara sitter en och en, och dom tar sig fortare efter omplanteringen också om man inte behöver störa rötterna. Jag hade faktiskt en plan när jag satte dubbelfröerna, och det var dels att vissa fröer var lite gamla så dom kanske inte skulle komma upp, och dels att om båda kom upp skulle jag kunna gallra bort den minsta. Tyvärr så har jag oerhört svårt att gallra bort eller kasta plantor som det inte är något fel på, så det blir ändå att jag försiktigt delar på de små plantorna när de har växt till sig lite, och sätter dom i varsin kruka. Det får som följd att jag får kvar fler plantor än jag hade tänkt mig, vilket leder till extra jobb och en överhopad balkong.

11/12 2011 Övervintrande chilisar

Jag hittade den här texten från förra hösten i en gammal dagboksanteckning. Den är rolig att ha kvar, så jag publicerar den här i efterskott.

Av de 11 chilisar/paprikor jag tog in den 1/10 så hittade jag spår av bladlöss på 5 av dem en vecka senare. Jag sprayade av dem med Pyrsol varannan dag, totalt fem gånger, och det verkar har tagit kål på lössen.

Den 25/10 upptäckte jag bladlöss igen på en paprika, så jag ställde in den för sig själv i badrummet. Jag duschade den med Pyrsol 4-5 gånger, vilket verkar ha hjälpt för jag såg inga fler bladlöss efter det. Tyvärr blev den stående i badrummet i över en månad, så den vissnade nästan ihop helt i mörkret innan den fick komma ut till dom andra.

Flera chili/paprikaplantor hade vissnat i december, så jag slängde dom. Efter att även ha gett bort en chiliplanta hade jag kvar en Snackpaprika, två Ciliegia Piccante, en Sibirisk Huspeppar, två Razzamatazz och en Minimix. Ingen av dom hade löss, peppar peppar.

28/11 2011 Tomatsticklingar

Jag hittade den här texten från förra hösten i en gammal dagboksanteckning. Den är rolig att ha kvar, så jag publicerar den här i efterskott.

Tomatsticklingarna som jag satte i jord i september fick stå utomhus till den 9/11. Det började synas frost på bilrutor i oktober, men dom verkade klara sig bra ändå. De blommade fortfarande när jag tog in dem, och det var små frukter på alla fyra plantor. I samband med att jag tog in dem såg jag bladmögel på en av plantorna, så jag klippte bort det överallt där jag såg det. Jag såg också spår av bladlöss, vilket inte heller kändes bra. Plantorna fick stå isolerade i badrummet med ett par extralampor tills jag såg hur det gick.

Idag slängde jag alla fyra tomatplantorna, då alla hade fått rejäla angrepp av bladmögel. Lite tråkigt, men övervintringen var ju bara ett experiment ändå.

1/10 2011 Förbereder inför vintern

Jag hittade den här texten från förra hösten i en gammal dagboksanteckning. Den är rolig att ha kvar, så jag publicerar den här i efterskott.

Idag har jag rensat av alla kvarvarande växter från balkongerna. Vi flyttar om en vecka, och det börjar bli kallare, så det var dags. Det var inte så farligt mycket bladlöss på plantorna jag slängde, däremot upptäckte jag spinn på flera plantor, det har jag inte varit drabbad av innan.

För några veckor sedan tog jag sticklingar av flera olika tomater och satte i jord för att försöka övervintra. Jag slängde två idag då dom hade vita ludna fläckar på bladen, som mögel eller svamp. Flera av dom stora tomatplantorna hade det också på slutet, och jag vill inte ha in det, vad det nu är. De tomater jag har kvar är Tumbling Tom Yellow, Early Tanana, Siberia och Idli. Dom har hunnit få jättefina rötter allihop, det är lite roligt.


I veckan hittade jag en artikel om bonsaichilis. Jag har tänkt försöka övervintra flera chilisar genom att klippa ner dom hårt, vissa tänker jag också försöka forma till bonsaichilis. Dels är det lättare att bekämpa bladlöss och annat när plantorna är beskurna, och så är det lättare att få plats med dem inne.



De jag har behållit är två Ciliegia Piccante, en Bulgarian Carrot, en Sibirisk Huspeppar och fyra Razzamatazz. Även två Minimix paprikor och en Snackpaprika fick komma in. Sen har jag en Razzamatazz stående i köket sen tidigare också, men den har stått inomhus hela sommaren. Jag hoppas på att kunna ta bra fröer av den när frukterna mognar, eftersom det antagligen är den enda som inte har korsbefruktats. De plantor jag tagit in utifrån hade både löss och spinn, men jag hoppas att det går att få bort. Ciliegian hade fått en bra andra skörd, måste försöka skörda den mer regelbundet nästa år.

Såg en bladlus på olivträdet i köket. Oroande.

Skörden av tomat, chili och paprika får ligga i köksfönstret och eftermogna. Väldigt klen skörd av tomater, men chili är ok, även paprika.