lördag 2 april 2011

2/4 2011 Physalis

En av mina krukväxter som jag är väldigt förtjust i är min Physalis. Jag var hemma hos en släkting på försommaren ifjol när jag fick syn på en Physalis som hon hade, och som just då bar frukt. När hon såg hur faschinerad jag blev klippte hon snabbt av några grenar som jag fick med mig hem. När jag kom hem stoppade jag ner dem i ett glas vatten, och inom några veckor hade de fina rötter och kunde planteras. Den fick stå i köksfönstret (västerläge), och hela sommaren växte den så det knakade. Det blev aldrig några frukter på den, vilket var lite tråkigt. Den fick stå kvar på fönsterbrädan över vintern, och fortsatte växa.




Tidigt på vårkanten i år började den få blommor! I februari, med massor av minusgrader, så blev det tyvärr också dags för en flytt. Eftersom plantan nu var ca 130 cm hög (och väldigt förgrenad) blev det lite knepigt att frakta den utan att den frös ihjäl eller gick av. Efter att ha svept in den i enorma sjok av bubbelplast så gick det däremot bra. Det var bara några av de längsta grenarna som knäcktes, och dem satte jag i vatten för att påbörja en ny planta. På nya adressen har Physalisen fortsatt blomma som attan, och nu har den ca 30 frukter på gång och den fortsätter blomma.





Grenarna som gick av under flytten fick snabbt jättefina rötter (det är verkligen enkelt att ta sticklingar från Physalis), och dem har jag planterat och gett bort till en god vän som också ville ha en Physalis.



En sak som oroar mig lite är att den hela tiden får gula blad som faller av. Efter att ha googlat lite på vad som kan vara problemet så tror jag helt enkelt att det är kvävebrist. Jag ska försöka gödsla den lite bättre (har slarvat mycket med det), och hoppas att det ordnar till sig. När skörden är klar ska jag nog försöka plantera om den, även om det kan bli knepigt eftersom den är så förgrenad och gänglig.



Jag är inte helt säker på vad det är för sorts Physalis jag har, men efter att ha letat runt lite på internet tror jag att det är Gyllenbär. Dels är den väldigt förgrenad, den får ganska små och gröna bär, och bladen är varken så jättestora eller ludna. Den viktigaste skillnaden mellan sorterna är väl hur härdiga de är, men eftersom jag har min Physalis i köksfönstret spelar det inte så stor roll. Det skulle däremot vara roligt att skaffa en planta av en annan sort också, bara för att testa.

Några vanliga sorter i Sverige är Kapkrusbär, Gyllenbär, Tomatillo och Judekörs, men det finns hela 36 olika sorter listade på den engelska wikipedia. Att skilja på just Kapkrusbär och Gyllenbär verkar vara en svår konst. Bara för att det står en sak på en fröpåse eller planta man köper verkar det inte vara säkert att man får rätt sort. En intressant tråd om ämnet finns på odla.nu.

Kapkrusbär (Physalis peruviana) kan bli upp till omkring en meter hög, har kraftig stam och blomman är gul med bruna fläckar i mitten. Frukten är orangegul och ligger i ett brunt hölje. Bladen är stora, ludna och hjärtformade. Kommer ursprungligen från Peru. Passar att odla som flerårig, eftersom det inte är säkert att man får frukt på den första säsongen.

Gyllenbär (Physalis pruinosa) verkar vara ganska lik Kapkrusbär (eller tvärtom). Lite mindre planta och lite mindre, grönaktigare bär. Plantan förgrenar sig mycket, och bladen är inte lika stora eller ludna som hos Kapkrusen. Växten har sitt ursprung i Nordamerika, och är därför lättare att få att bära frukt utomhus en svensk sommar. Kommer snabbare till skörd, passar att odla som ettåring.

Tomatillo (Physalis philadelphica) har gula blommor med blåa eller bruna fläckar i mitten, violetta bär, och släta blad med kilformad bas.

Judekörs (Physalis alkekengi) blir 25-60 cm hög, har en gulvit blomma och får orangeröda höljen runt frukterna. På grund av detta kallas även växten för japansk lykta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar